Totalt antall sidevisninger

onsdag 12. august 2009

Caol Ila


Caol Ila (uttales køl-ila) ligger godt gjemt i en bukt nær Port Askaig, nord på Islay. Navnet betyr Islay-sundet.
Vannkilden er Loch Nam Ban, som ligger omtrent en mile fra destilleriet.

Historie
Grunnlagt i 1846 av Hector Henderson, en forretningsmann fra Glasgow som var involvert i flere destillerier (bl.a. Littlemill, Camlachie og Lochindaal). I 1852 gikk Henderson konkurs og Caol Ila ble overtatt av Norman Buchanan. Buchanan kjøpte også Isle of Jura Distillery på denne tiden. Elleve år senere, i 1863 gikk også Buchanan konkurs, og blenderfirmaet Bulloch Lade kjøpte Caol Ila. Bulloch Lade var de første til å selge Caol Ila som singlemalt. Men etter mange gode år tvang problemene som fulgte med første verdenskrig og den amerikanske forbudstiden Bulloch Lade til å erklære seg konkurs i 1920. De neste årene ble Caol Ila først kjøpt av J. P. O'Brien, eieren av Dallas Dhu, deretter av et konsortium kalt Caol Ila Distillery Ltd før Distillers Company Limited (DCL) vant kontroll i 1927. Den kontrollen har de beholdt og Caol Ila er dermed i dag i Diageos destilleriportefølje.

Destilleriet holdt stengt fra 1930-37 på grunn av depresjonen og under deler av andre verdenskrig, fra 1942-45.

I 1879 ble det bygget en brygge utenfor destilleriet. På 1970-tallet bestemte man seg for å bygge om og utvide destilleriet, og i 1974 startet Caol Ila produksjonen i de lokalene man fortsatt benytter i dag, med tre par stills mot ett par før ombyggingen. På 1980-tallet var det med et nødskrik Caol Ila ungikk nedleggelse, men i dag produseres det som aldri før, Caol Ila er, med god margin, det mestproduserende destilleriet på Islay.

Destillerikarakter
Caol Ila regnes som en av de lettere Islay-whiskyene. På nesen finner man torv-røyk med tydelige florale noter. På smaken finner man ofte tang, jod, medisinsk, røyk, salt og sødme med en tørr avslutning.

I tillegg til den Caol Ila-typen de fleste kjenner, og den som Diageo tapper som single malt, produseres betydelige mengder upeatet sprit på Caol Ila, Caol Ila Highland. Denne spriten går (nesten) utelukkende til blending.

Kilde: http://www.nmwl.no/wiki/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar